Det skal du tænke over, før du køber en båd

En store beslutning

Det er ikke nogen nem beslutning at købe en båd. Der er mange overvejelser, du skal gøre dig først, hvad rækker budgettet til? Hvilken type båd vil du gerne have – motor eller sejl? Hvor meget tid og hvor mange penge er du villig til at ofre for at vedligeholde den, og hvor skal den i det hele taget være?

Valg af motorbåd

En motorbåd er ikke bare en motorbåd, og de spænder helt fra små, åbne fritidsbåde til enorme luksusyachter. De helt store fordele er, at motorbådene er lette at styre, og at du kan nå langt på en dag uden at være synderligt afhængig af vejrforholdene. Der findes helt overordnet to typer motorbåde, som kendetegnes ved deres facon: Deplacementsbåden og den halvplanende/planende båd.

Deplacementsbådene har et skrog, der er skabt til at blive i vandet. Det er derfor ikke med denne type båd, at du sejler ræs. Man siger som tommelfingerregel, at den kan sejle så hurtigt i knob, som dens længde måler i meter. Dvs. at en 5 meter lang båd som regel ikke vil kunne sejle meget mere end 5 knob. En deplacementsbåd er let at styre, rimeligt økonomisk i drift og ligger roligt i vandet.

Den halvplanende båd er ligesom deplacementsbåden en større motorbåd, men på grund af dens udformning kan den sejle lidt hurtigere end deplacementsbåden.

Den planende båd er den mindste type motorbåd, som også kendes som speedbåden. Her skal hele skroget ikke ligge i vandet. Tværtimod er den planende båd designet til at ligge delvist oven på vandet og skyde høj fart.

Valg af sejlbåd

For sejlbåde gælder det samme som for motorbåde, da der er masser at vælge imellem. Det er som regel økonomien, der sætter grænsen, men overvej alligevel, hvad du egentlig har brug for. Måske kan du få det, du drømmer om, uden at gå helt til kanten af din økonomiske formåen.

Det kan være en god ide at starte småt med en turbåd. Skal der være plads til et par voksne og et par børn, skal båden være minimum 25-26 fod. Er I kun et par voksne, som skal sejle en aften- eller weekendtur indimellem, kan I uden problemer starte mindre.

Med en motorsejler kan du komme hurtigere frem, og der er som regel mere plads. Samtidig kan du som regel styre fra et lukket styrehus, hvilket kan være en stor fordel i en lunefuld dansk sommer. En motorsejler kan du få fra ca. 30 fod og opefter.

Den mest populære familiebåd i Danmark har i nogle år været cruiseren – og kapsejladsbåden er for dig med konkurrence i blodet.

Finansiering af båden

Når vi taler om finansiering, er der to perspektiver at holde sig for øje: Du skal både overveje selve købsprisen og de udgifter, der vil komme senere i form af vedligeholdelse, reparationer og betaling for at ligge i havn. Det optimale er altid at spare op i forvejen, så du har penge til betaling af båden. Er det ikke en mulighed, kan du overveje at optage et lån. På Moneybanker kan du helt enkelt sammenligne forskellige lån og se, hvilket der er mest rentabelt for dig. Det kan også give mening at have en opsparingskonto, hvor du kontinuerligt sætter penge af til vedligeholdelse og uforudsete udgifter på båden.