Kongsdal Lystbådehavn

Det helt særlige vartegn

Kongsdal Lystbådehavn er helt umulig at tage fejl af på grund af dens helt særlige og unikke vartegn. På vej ind i havnen møder du nemlig et smukt, gammelt fyrtårn, som er hentet til havnen helt fra Thyborøn i Vestjylland. Også et stort og iøjnefaldende havnelogo i naturmaterialer er med til at gøre indsejlingen til Kongsdal Lystbådehavn til noget ganske særligt. Logoet blev skabt i 1992, fordi Dronning Margrethe på dette tidspunkt skulle sejle på Mariager Fjord, og man ønskede at give hende en flot og varm velkomst. Og det lykkedes da også, da man strakt fornemmer, at der er noget særligt i vente i denne havn, som størrelsesmæssigt hører til de mellemstore af slagsen ved Mariager Fjord.

Smuk beliggenhed

Kongsdal Lystbådehavn er beliggende midt i den smukke natur, hvor der er masser af muligheder for traveture med kikkert og gode sko. De fugleinteresserede vil finde området ekstra interessant, her er nemlig også et særdeles rigt fugleliv. Havnen ligger i en fin lomme i læ for vinden, og derfor er klimaet mildt og venligt. Kombinationen af den glimtende fjord og de indbydende naturarealer gør Kongsdal Lystbådehavn til en særdeles attraktiv destination for naturelskere.

En historie præget af cementindustrien

Området omkring Kongsdal har siden slutningen af 1800-tallet været forbundet med den dengang voksende cementindustri. Danmarks første cementfabrik, Cimbria, blev bygget her i 1883-84. Ti år senere kom Dania til, og i 1930’erne blev de to slået sammen. Cementproduktionen ophørte i 1984, og fabrikken er nu åben for offentligheden. I den gamle smedie kan man hver torsdag opleve gammeldags smediearbejde, og specielle opgaver kan endda bestilles og udføres på helt traditionel manér.

Engang var hele 1200 mennesker beskæftiget med cementproduktionen i området, og derfor finder du også den dag i dag fine, gule arbejderboliger, der står som et minde om den tid. I dag er der stadig stor industrivirksomhed i området. Bare på Daniavej ligger mere end 20 forskellige virksomheder, og der er altså ikke tale om et område, som ligger stille.

Havnens historie

I forhold til andre havne ved Mariager Fjord er Kongsdal Lystbådehavn af nyere dato. Den er grundlagt i slutningen af 1980’erne af Kongsdal Baadelaug. Kongsdal Baadelaug eksisterer stadig i bedste velgående, og det er også dem, der står for den daglige drift af lystbådehavnen.

Havnens faciliteter

Som gæst i Kongsdal Lystbådehavn mangler du ikke noget. Når du har betalt for dit ophold i automaten, får du koden til det gratis internet, og du kan også frit bruge klubhuset. Det er desuden muligt at leje klubhuset til private arrangementer en del af året. Der er også gasgrill og udekøkken med koldt og varmt vand, hvilket er en ekstra stor bonus på en lun sommeraften i godt selskab. Foruden gæstepladserne kan du bruge de almindelige pælepladser, hvis skiltene er vendt til grøn. Det koster 120 kr. pr. døgn at være gæstesejler i havnen, og slæbestedet kan bruges for 50 kr. pr. gang. Lystbådehavnen kan anløbes døgnet rundt, men kommer du fra øst, skal du være opmærksom på, at det kun er muligt inden for Hadsundbroens åbningstid.