Mariager Lystbådehavn

By og havn i et

Mariager er særlig, fordi byen har lagt navn til fjorden. Det er ellers usædvanligt, at en fjord får navn efter en by, som ikke ligger som den inderste. Tænk blot på Horsens, Randers og Vejle Fjord. Særligt er også, at havnen er en så integreret del af byen, at den faktisk smelter sammen med byens centrum. Det giver en helt særlig stemning og masser af liv, når “ind til byen” og “ned til havnen” faktisk betegner det samme sted. Havnen adskiller sig også fra de øvrige havne ved Mariager Fjord ved at have et større areal. Mariager Fjord er nemlig kendetegnet ved de mange små havne.

Mariager Sejlklub

Som det er tilfældet mange andre steder, drives lystbådehavnen af den lokale sejlklub. I dette tilfælde er det naturligvis Mariager Sejlklub. Sejlklubben er en åben og særdeles aktiv forening, der er kendetegnet ved et højt engagement og et godt sammenhold. Også kapsejladserne spiller en stor rolle i sejlklubbens virke og for aktiviteterne på havnen i det hele taget. I 2009 fik sejlklubben desuden etableret en sejlregatta, som med 35 deltagende både må kunne betegnes som en succes.

Havnens faciliteter

I Mariager Lystbådehavn er der nok at give sig til. Gæsteafgiften er på beskedne 140 kr. pr. døgn, og brugen af slæbested er gratis. Når du er gæst i havnen, er der desuden fri bad, vask og el. Beliggenheden er fra naturens side særdeles smuk, havnen ligger nemlig i en naturskøn vig med udsigt til masser af grønt. På havnens vestlige side møder du Kulkranen, som er fredet og i øvrigt nænsomt og flot restaureret.

På vestsiden finder du også en af byens største attraktioner, nemlig Saltcentret. Her er der både masser af interessant viden og leg for både børn og voksne, Besøg bl.a. sydehytten, biografen, saltbadet og “saltminen” – det er intet problem at få en hel dag til at gå her, hvis du holder ferie i Mariager. Fra 2013 blev der også mulighed for, mod en afgift, at bruge havnens faciliteter, hvis man er på farten i en autocamper.

Brugerne af havnen

Ved Mariager Lystbådehavn holder også en kajakklub til, ligesom der er en jollehavn og en lille fiskerihavn. Ca. 20 fritidsfiskere har stor glæde af fiskerihavnen, hvor de gør deres udstyr klar og udveksler røverhistorier. På grund af den centrale placering i byen, finder du både lokale og turister ved havnen. Især i sommerhalvåret summer her af liv, og du får rig mulighed for at mærke den hyggelige, maritime stemning og de venlige nordjyders gode selskab.

“Rosernes by”

Mariager kaldes også Rosernes by på grund af de smukke og farverige stokroser, der pryder de gamle bindingsværkshuse i de brostensbelagte gader. I de hyggelige og smalle gader tages du næsten tilbage til en svunden tid, og i de mange special- og dagligvarebutikker finder du lige det, du har brug for. Spisesteder mangler der naturligvis heller ikke, og du kan frit vælge, om du vil spise på hotel, på en klassisk café eller en god, gammeldags grillbar. Mariager har det hele.