Stinesminde Havn

Fjordens mindste havn

Der ligger en del større havne omkring Mariager Fjord, men en mindre en af slagsen kan bestemt også have sin charme. Det er Stinesminde Havn et levende bevis på. Der kommer næsten ingen gæstesejlere til havnen – der er simpelthen ikke plads, og vanddybden er meget lav – men til gengæld kommer mange turister på besøg i sommermånederne for at opleve den unikke stemning i den lillebitte havn. I havnen er der kun plads til 15 både. Selve byen er faktisk ikke meget større end det, her finder du nemlig kun 33 husstande. En af Danmarks mindste byer med en af Danmarks mindste havne – så bliver det nærmest ikke mere hyggeligt og idyllisk.

Stinesmindevraget

En særlig attraktion, som tiltrækker folk fra både nær og fjern, er Stinesmindevraget. Det ligger 50 meter ude i vandet og er det velbevarede vrag af et ca. 400 år gammelt svensk træskib. Der er ikke nogen, der kan give en endegyldig forklaring på, hvor skibet kommer fra, men man mener, at det kan være den svenske Kaptajn Gyldenkrones. Kaptajnen sejlede i 1618 ind i Mariager Fjord med det formål at tage på togt og plyndre de rige gårde ved vandet. Han blev dog overmandet af både de lokale i området og af et skib sendt af Christian d. 4., og han sænkede derfor sine kanonskibe. Det menes at være et skib fra denne periode, der nu kan udforskes ud for Stinesminde Havn. Vraget er nu dækket af et net for at beskytte det, og det er vigtigt, at man ikke fjerner eller ødelægger nettet.

Stinesminde Teglværk

De første huse i Stinesminde blev bygget som arbejderboliger for arbejderne på Stinesminde Teglværk, som blev grundlagt i 1845. Beliggenheden ved fjorden var fornuftig, fordi der både var adgang til råvarer og udskibning herfra, når varerne skulle sælges. Tegl var en særdeles god handelsvare på dette tidspunkt – bl.a. er der brugt tegl fra egnen til opførelsen af Kronborg. Transport ad vandvejen var ligeledes vigtig for byen.

Hygge i intime omgivelser

Som nævnt er Stinesminde ikke nogen stor havn – og det er nok noget af det, der gør den helt særlig. Naturen omkring havnen er til gengæld alt andet end beskeden – den er tværtimod storslået og imponerende med mange gode udsigtspunkter og forskellige typer landskaber. Is- og fiskehytten på havnen er også et besøg værd, og den er da også et yndet mål for turister i området. Der findes næsten ikke noget bedre end en solskinsdag ved vandet, hvor man kan mæske sig i friske ål eller skrubber.

Da fiskerne dominerede Stinesminde Havn

I begyndelsen af 1900-tallet var flere fuldtidsfiskere beskæftiget ved Stinesminde Havn. Det er der ikke mange spor af i dag, hvor alt emmer fred og idyl – men det er sjovt at tænke på, når man går en tur langs den smukke og rolige kyst. I dag er der kun en enkelt fritidsfisker, der holder til i Stinesminde og hygger sig med lidt ålefiskeri. Langt de fleste fiskere kan i dag findes ved de lidt større havne, hvor der er mere moderne faciliteter og flere andre fiskere at sludre med.